Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2021-10-22 09:30:36
Autor zdjęcia/źródło: mat. partnera artykułu
Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Z myślą o najmłodszych proponuje sześć wyjątkowych i prostych warzywnych dań, które można przygotować razem z dzieckiem.
CZYTAJ TAKŻE: Twoje dziecko nie chce jeść warzyw? 6 prostych trików, które pomogą Ci zachęcić je do ich jedzenia >>
Składniki:
Ziemniaki szorujemy pod zimną wodą z piachu i zabrudzeń, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, czyli ok. 12-15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy umyty i osuszony groszek cukrowy, do tego pokrojone w plasterki szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki przestygną, kroimy je w ćwiartki lub plasterki, dodajemy podsmażony groszek ze szparagami. Doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy olej i delikatnie mieszamy. Całość podajemy posypaną dużą ilością posiekanego koperku.
Składniki:
Marchewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy pod kątem w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewki i podsmażamy ok. 7 minut. Na koniec dodajemy miód i przyprawy. Mieszamy tak, aby miód i przyprawy pokryły wszystkie marchewki. Podajemy ciepłe, chociaż na zimno też dobrze smakują :-)
Składniki:
Soczewicę zalej wodą i odstaw. W tym czasie do garnka wlej oliwę̨, pokrojony na trzy części ząbek czosnku, a następnie obierz i pokrój cebulę. Z oliwy wyjmij czosnek, zamiast niego dodaj cebulę i posyp szczyptą soli.
Dynię przekrój na ćwiartki, łyżką usuń z jej wnętrza pestki i pokrój miąższ w grubą kostkę. Dodaj do cebuli i chwilę przesmażaj, a następnie zalej sokiem jabłkowym, dodaj pokrojoną i obraną gruszkę, ewentualnie zalej wodą, aby ją w całości pokryła, i przykryj. Gotuj ok. 20 minut.
Przepłucz soczewicę, zalej wrzątkiem i dalej gotuj bez pokrywki (wtedy ulatniają się tzw. substancje antyodżywcze). Po ok. 10 minutach zmień wodę na świeżą. Gdy dynia i soczewica będą miękkie, zmiksuj je, dopraw curry i ostrą papryką. Na talerzu posyp siekaną kolendrą, polej olejem z pestek dyni i posyp prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
Składniki:
Kalarepę obieramy ze skórki, trzemy na tarce o większych oczkach. Tak samo ścieramy umyte jabłka, ale ze skórką. Listki mięty rwiemy w palcach, dodajemy do surówki razem z olejem, mieszamy.
Składniki:
Zmiksuj wszystkie składniki i smaż placuszki na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dla uzyskania atrakcyjnego kształtu, możesz rozlać ciasto do metalowych foremek na pierniczki. Pokrój w plasterki cukinię i paprykę, i zagrzej je na patelni grillowej.
Składniki:
Fasolę myjemy i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy 20 minut, odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dorzucamy listki szałwii oraz bułkę tartą, dosalamy do smaku. Gdy bułka zacznie brązowieć, dorzucamy fasolę i smażymy chwilę, aż panierka pokryje dokładnie wszystkie strączki. Zjadamy od razu :-)
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilach na Facebooku i Instagramie:
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.